in

CARA DAFTAR MELABUR DI RAIZ: Panduan Register Raiz Invest Malaysia Patuh Syariah

CARA DAFTAR MELABUR DI RAIZ

CARA DAFTAR MELABUR DI RAIZ: Panduan Register Raiz Invest Malaysia Patuh Syariah.

Apa Itu Raiz Invest?

Raiz Invest merupakan aplikasi perkhidmatan kewangan yang membantu anda menyimpan serta melabur secara sah. Raiz Malaysia merupakan usaha sama antara Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Raiz Invest Australia Limited.

Raiz antara pilihan platform pelaburan yang ada di Malaysia. Raiz berkonsepkan Robo Advisor yang mana pelabur tidak memerlukan kepakaran dalam melabur di pasaran saham. Strategi dan gerak kerja pelaburan diuruskan oleh robot.

Baca Juga Disini: CARA DAFTAR AKAUN LUNO MALAYSIA

CARA DAFTAR MELABUR DI RAIZ: Panduan Register Raiz Invest Malaysia Patuh Syariah.

Berikut akan dikongsikan cara daftar Raiz Invest secara online menggunakan App Store atau Google Play yang berkesan, sila ikuti step dibawah:

 1. Langkah pertama pastikan anda memuat turun aplikasi Raiz terlebih dahulu, atau terus daftar di laman rasmi App Raiz
 2. Buka aplikasi dan tekan Create Account sebagai pengguna baru. Kemudian anda perlu masukkan alamat emel dan kata laluan.
 3. Seterusnya, pada paparan yang berikutnya anda perlu mencipta PIN. Pastikan anda ingat nombor PIN ini untuk kegunaan pada aplikasi ini.
 4. Email akan dihantar melalui alamat emel yang telah anda daftarkan. Email ini mengandungi terma-terma dan perjanjian berkaitan pelaburan Raiz.
 5. Untuk itu, dinasihatkan membaca terlebih dahulu kandungan terma dan syarat didalam email tersebut sebelum meneruskan pembukaan akaun Raiz Invest.
 6. Selanjutnya, Raiz akan menyuruh anda membuka akaun dengan beberapa pilihan sebelum portfolio Raiz akan diberi. Pilihan akaun Raiz invest adalah seperti :
 • Spending Account : Raiz akan suggest anda untuk menambah debit kad pada aplikasi Raiz supaya dapat memantau perbelanjaan anda
 • Funding Account : Anda dikehendaki untuk menambah debit kad ke aplikasi Raiz untuk link ke akaun bank anda bagi membiayai pelaburan.
 • Withdrawal Account : Anda dikehendaki menambah akaun bank ke aplikasi Raiz untuk proses pengeluaran pelaburan ke akaun bank anda.
 • Raiz Investment Account : Adalah akaun pelaburan Raiz anda. Untuk lengkap register Raiz anda boleh terus untuk mengisi butiran peribadi pada akaun ini.

Dan sambung lagi,

 1.  Setelah selesai register akaun Raiz. Klik Skip untuk meneruskan register   Raiz Invest.
 2. Setelah itu, anda klik pada Set Raiz Investment Account. PaparAN berikutnya anda dikehendaki untuk mengisi maklumat diri dan lengkapkan soalan keselamatan.
 3. Jika sudah selesai, klik Next. Halaman berikutnya, anda diminta untuk melengkapkan alamat anda dan tekan butang Next.
 4. Seterusnya lengkapkan pilihan dikehendaki dan klik butang Next. Pada halaman berikutnya persetujuan Terma dan Syarat Raiz . Klik Next jika anda bersetuju
 5. Halaman selanjutnya anda perlu melengkapkan maklumat pendapatan dan pilihan pelaburan anda. Sekirannya anda mempunyai promo kod boleh mengisi kod tersebut pada bahagian bawah. Klik Next
 6. Langkah terakhir pada halaman Proof Of Identity, anda perlu ambil gambar MyKad depan dan belakang. Setelah selesai, Raiz akan suggest portfolio pelaburan anda. Jika anda Tidak Bersetuju dengan portfolio tersebut, anda diberi pilihan untuk menukarkannya denga menekan butang Change my portfolio. Jika anda bersetuju dengan cadangan tersebut, anda boleh menekan butang I agree.
 7. Setelah itu anda akan menerima satu lagi email daripada Raiz yang menyatakan bahawa register telah diterima dan dalam proses pengesahan.
 8. Apabila disahkan, satu email akan dihantar lagi sebagai menyatakan akaun register Raiz anda telah disahkan.
 9. Klik pada butang Complete Sign-up untuk register masuk akaun anda. Dan selesai medaftar.

Mudahkan, Itu sahaja yang ingin dikongsikan, Semoga bermanfaat bagi anda yang berminat untuk melabur dan jadilah pelabur yang bijak jika sudah berdaftar di Raiz Invest.

Baca juga : INFO BANTUAN KERAJAAN MALAYSIA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CARA CEK BKP : BANTUAN KEHILANGAN PEKERJAAN RM500

CARA CEK BKP : BANTUAN KEHILANGAN PEKERJAAN RM500

CARA DAFTAR LAZADA GUNA APLIKASI:

CARA DAFTAR LAZADA GUNA APLIKASI: Panduan Register Akaun Lazada Malaysia