in

JAWATAN KOSONG JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR & TAMAN NEGARA (PERHILITAN)

JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR & TAMAN NEGARA

JAWATAN KOSONG JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR & TAMAN NEGARA (PERHILITAN)

Jabatan PERHILITAN dahulunya dikenali dengan nama Jabatan Mergastua. Pada tahun 1896 undang-undang pertama mengenai hidupan liar telah diwujudkan. Dalam tahun 1902 rezab hidupan liar yang pertama iaitu Rezab Hidupan Liar Chior telah diwartakan. Usaha-usaha untuk menubuhkan satu agensi pusat untuk menyelaraskan aktiviti pemuliharaan habitat dan spesies hidupan liar telah bermula pada tahun 1930, dengan pelantikan En. T.R. Hubback, bekas Pelindung Mergastua (Game Warden) Negeri Pahang, sebagai ketua kepada Suruhanjaya Hidupan Liar Malaya.

Pada tahun 1955, satu perundangan baru, “The Wild Animals and Wild Birds Protection Ordinance”telah diwujudkan untuk menyelaraskan penguatkuasaan terhadap perlindungan hidupan liar di seluruh Semenanjung Malaysia. Walau bagaimanapun, pentadbiran Jabatan masih di bawah Kerajaan-kerajaan Negeri yang berkaitan. Antara tahun 1972 dan 1976, Kerajaan Persekutuan selepas berbincang dengan Kerajaan-kerajaan Negeri telah mengambil alih pentadbiran semua Jabatan Mergastua Negeri di Semenanjung Malaysia berikutan penguatkuasaan Akta Perlindungan Hidupan Liar Tahun 1972, Akta 76. Jabatan Mergastua kemudiannya dinamakan sebagai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara atau ringkasnya Jabatan PERHILITAN.

Baca Juga: CARA MOHON BANTUAN 60K BINA RUMAH: Skim Pinjaman Pembinaan Rumah Atas Tanah Sendiri

JAWATAN KOSONG JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR & TAMAN NEGARA (PERHILITAN)

Berikut merupakan maklumat iklan kerja kosong yang ditawarkan oleh majikan terlibat. Info kekosongan ini adalah seperti yang diiklankan. Kami hanya menyiarkan maklumat kekosongan jawatan untuk memudahkan anda membuat permohonan

Jawatan:

1. RANJER HIDUPAN LIAR (KONTRAK)

Syarat Kelayakan:

  • Orang awam yang bermastautin dalam mukim yang dinyatakan dalam borang permohonan sahaja
  • Berusia 18 tahun dan ke atas
  • Sihat tubuh badan
  • Tiada rekod jenayah
  • Boleh bekerja mengikut jadual yang ditetapkan
  • Berdisiplin dan boleh bekerja secara berpasukan
  • Telah lengkap 2 dos vaksin covid-19
  • Calon yang berminat boleh memohon dengan mengisi borang permohonan seperti pautan berikut: (klik link yang admin sediakan di bawah).

Pertanyaan lanjut mengenai perkara ini boleh diajukan melalui emel di alamat [email protected] atau menghubungi Unit VetOA di talian 03-9086 6818.

Tarikh Tutup Permohonan : 07 Disember 2021 (Selasa)

Klik Untuk Baca Iklan Lengkap

Klik Mohon Secara Online

JAWATAN LAIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CARA MOHON BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN RM150

CARA MOHON BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN RM150: Permohonan & SyaratKelayakkan (BAP)